S’ha arreglat l’antena de lectura de xips i es preveu una nova campanya de marcatge de peixos

, ,

Durant els mesos de setembre i octubre de 2021, s’ha arreglat l’antena de lectura de xips (PIT tags) dels peixos que passen per la rampa per a peixos de l’assut d’Ascó (la Ribera d’Ebre), que es va dissenyar i construir en el marc del projecte Life MigratoEbre. S’havia malmès durant els aiguats del 2020. Des de primers de novembre ja torna a estar en funcionament.
A finals d’hivern es preveu fer una nova campanya de marcatge de peixos amb xips (PIT tags) aigua avall de l’assut d’Ascó, amb els companys/es del Parc Natural del Delta de l’Ebre, per acabar d’avaluar l’eficàcia de la rampa per a peixos. Tot i amb això, durant les obres hi hem vist passar un gran nombre de peixos, de mides i espècies diverses, com l’anguila de la imatge adjunta.

La rampa per a peixos a l’assut d’Ascó es va inaugurada el 9 de març de l’any 2018. L’assut té una longitud de 170 metres i uns 2 metres d’altura, i serveix per captar aigua per a la refrigeració de les centrals nuclears Ascó 1 i Ascó 2. Anteriorment, com a mínim amb cabals baixos i mitjans, l’assut era un obstacle insuperable per a la majoria des peixos. La rampa per a peixos, que ara permet la connectivitat ecològica en aquest punt, a banda de la baixada de caiacs i piragües, té una profunditat mínima de 50 centímetres, un pendent del 3,5 per cent, una longitud total de 50 metres i una amplada de 10 metres. Porta entre 4 i 8 metres cúbics per segon. Inclou una antena de lectura de xips (PIT tags), per detectar-hi el pas de peixos marcats. L’obra de la rampa va costar 93.000,00 €.